THE CHRONICLES OF RAF SIMONS AT DIOR – A SECOND (BEAUTY) APPROACH

 

Για αλλού ξεκίνησα και αλλού κατέληξα…Αλλά η πολυσυζητημένη συνέντευξη του Raf Simons, Creative Director στον Christian Dior από το 2012 μέχρι προσφάτως, ήταν ο λόγος που αποφάσισα να εμβαθύνω περισσότερο στις -όχι και τόσο γνωστές- πτυχές του παριζιάνικου οίκου μόδας. Ήταν αναπόφευκτο. Σε μια κοινωνία όπου μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, αναρωτιέμαι…όταν οι λέξεις παίρνουν το λόγο, κατά πόσο μπορούν να αλλοιώσουν μια εικόνα?

Κείμενο: Μαίρη Φακίνου

Ναι, για μακιγιάζ θα μιλήσουμε και σήμερα αλλά, keep in mind ότι, το μακιγιάζ αποτελούσε πάντα αναπόσπαστο μέρος μιας έμπνευσης που καταφέρνει να πάρει σάρκα και οστά μέσα από μια διαδικασία κατά την οποία τα μέλη μιας ομάδας καλούνται να κάνουν μια ιδέα, εικόνα! Και αυτό, κάνει τη συνέντευξη του Raf Simons – λίγο μετά το SS16 ready to wear show του Dior και λίγο πριν την αποχώρησή του από τον οίκο- άκρως ενδιαφέρουσα. Ειδικά, όταν επανεξετάζω τα μακιγιάζ των show επί των ημερών του, κάτω από μια διαφορετική ματιά.

fwbvk_Raf Simons Dior tbt _02

Ο ευρηματικός και για κάποιους μισότρελος John Galliano από το 1996 έως το 2011 έδωσε τον απαραίτητο αέρα αλλαγής και ελευθερίας που χρειαζόταν ο οίκος, προσθέτοντας θεατρικότητα και τόλμη στο ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο και σοφιστικέ στυλ του Dior. Τα μακιγιάζ ανάδειξαν στο έπακρον τους χαρακτήρες –ρόλους φτάνοντας στα όρια της υπερβολής, που κατά μία έννοια είχε ανάγκη η βιομηχανία της μόδας εκείνη την εποχή. Το άδοξο τέλος της συνεργασίας του με τον Dior, έφερε στη θέση του τον Raf Simons.

fwbvk_Raf Simons Dior tbt _03

Όταν ο Raf Simons παρέλαβε τα ηνία του οίκου, είχε 8 εβδομάδες για να προετοιμάσει το πρώτο του show τον Ιούλιο του 2012. Μπορεί να βγει ένα show σε 8 εβδομάδες? Προφανώς μπορεί! Το τελευταίο του show – και εκτιμώ, αρκετά πριν από αυτό – κατάφεραν να βγουν μέσα σε 3 εβδομάδες. «Δεν είναι εύκολο αλλά είναι εφικτό να γίνει», όπως υποστηρίζει ο Raf Simons, «αν έχεις τις ιδέες συγκεντρωμένες και η μηχανή δουλεύει».

fwbvk_Raf Simons Dior tbt _04

Τα εξαντλητικά ωράρια και ο περιορισμένος χρόνος δεν δίνουν τη δυνατότητα μιας δεύτερης ματιάς που χρειάζεται μια δημιουργία. «Από τεχνικής άποψης γίνεται», υποστηρίζει ο Raf Simons. «Δουλεύει για μένα? Όχι, γιατί δεν είμαι το είδος του ανθρώπου που του αρέσει να κάνει τα πράγματα γρήγορα. Νομίζω ότι αν είχα περισσότερο χρόνο, θα απέρριπτα περισσότερα πράγματα και θα έφερνα άλλες ιδέες ή concept στο τραπέζι. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα καλύτερο. Κάποιες φορές μπορεί να καταστρέψεις κάτι, όταν παίρνεις τόσο χρόνο.»

fwbvk_Raf Simons Dior tbt _05

Όταν ο Raf Simons ανέλαβε τον οίκο Dior, τα beauty looks των show του χαρακτηρίστηκαν ως «διστακτικά» όμορφα, καθώς η έμφαση δόθηκε στην ευρύτερη εικόνα , μιας και το στυλ του νέου creative director, διέφερε από αυτό του προκατόχου του. Πως μπορείς να συνδέσεις δυο διαφορετικά στυλ δίνοντας παράλληλα το δικό σου στίγμα, χωρίς όμως αυτό να επηρεάσει την αισθητική συνέχεια ενός τόσο μεγάλου brand? Ένα κακομαθημένο κοινό έχει μάθει να περιμένει, είτε ένα συγκλονιστικό καινούργιο (που ενέχει κινδύνους απόρριψης και απώλειες εκατομμυρίων), είτε μια σταδιακή μετάβαση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, επιλέχτηκε το δεύτερο.

fwbvk_Raf Simons Dior tbt _06

Η Pat McGrath κινούμενη σε μια κόκκινη κλωστή, ανέλαβε να γεφυρώσει την αλλαγή φρουράς των δυο σχεδιαστών. Πειραματίστηκε με νέες υφές και κρύσταλλα Swarovski σε μάτια και χείλια, νέους χρωματικούς συνδυασμούς και effects για καθημερινά look (όπως το ombre στυλ στα χείλια) και βελτιώνοντας με συνέπεια τα μακιγιάζ των show, κατάφερε να αποδώσει την εφευρετικότητα, τη φουτουριστική διάθεση αλλά και προσιτή υπεροχή που άξιζε σε έναν κολοσσό μόδας που τώρα άλλαζε στυλ. Ο Peter Philips από τον Μάρτιο του 2014 έβαλε τα πράγματα στη θέση τους προσεγγίζοντας το προσωπικό στυλ του Simons μέσα από τις λιτές, καθαρές γραμμές και τα natural looks, που ενώ μας παραξένεψαν αρχικά, κατά μία έννοια, τα είχαμε επιθυμήσει.

fwbvk_Raf Simons Dior tbt _07

Τον Οκτώβριο του 2015 ο Raf Simons αποχώρησε από τον οίκο Dior. Η συνέντευξή του στην Cathy Horyn για το τεύχος Φθινόπωρο/ Χειμώνας 2015 του περιοδικού “System”, δίνει τις απαντήσεις. Και εγώ αναρωτιέμαι: Marketing! Πόσο επηρεάζει άραγε τον ενθουσιασμό μας για το αισθητικό αποτέλεσμα ενός show ένα corporate marketing εκατομμυρίων? Μπορούμε πραγματικά να μένουμε ανεπηρέαστοι και αντικειμενικοί στην κρίση μας, στη ζωή μας? Σε μια αδηφάγα βιομηχανία όπως αυτή της μόδας, όπου το κέρδος επιβάλλει καινούργιες ιδέες ευρείας –πλέον- αποδοχής, που οφείλουν να διατηρούν παράλληλα την αισθητική του οίκου που εκπροσωπούν, την ποιότητα άριστη, το κόστος χαμηλό, το ανθρώπινο δυναμικό ελάχιστο και τον χρόνο προετοιμασίας περιορισμένο, μπορεί η η παραγόμενη ποιότητα να πληρεί όλα τα standards και το τελικό αποτέλεσμα να μην στερείται έμπνευσης?

Food for thought, my dears. Que sera, sera…

*Ακολουθείστε όλα τα beauty tips της Μαίρης Φακίνου στη σελίδα της Mary me Up στο facebook!!!

https://www.facebook.com/Mary-me-Up-268181690010980/?ref=ts&fref=t

( Photos: via vogue.co.uk & Dior’s archive )