Q&A: Mara Desypris

Επισκεφτήκαμε τον εικαστικό χώρο του Camp στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την έκθεση της φωτογράφου Μάρας Δεσύπρη με τίτλο “RANDOM”. Ντυμένη κομψά και  φορώντας ένα ζευγάρι μαύρα γυαλιά, τα οποία και σπάνια αποχωρίζεται στις δημόσιες εμφανίσεις της- έτσι κρύβει την αμηχανία της- η fashion photographer μας μίλησε για την πρώτη αναδρομική έκθεση στην εικοσαετή καριερά της και μας αποκάλυψε  πόσο “RANDOM” αφήνει να συμβούν όλα στη ζωή της απολαμβάνοντας το παρόν χωρίς σχέδια και προβλέψεις…

“Δεν μου αρέσει να ελέγχω τα πάθη μου. Όσο πιο πολύ προσπαθείς να τα δαμάσεις τόσο περισσότερο εγκλωβίζεσαι σε αυτά.”

“Ένας από τους φωτογράφους που θαυμάζω είναι ο Helmut Newton. Το έργο του και η αισθητική του μου δίνουν έμπνευση για δημιουργία. ”

“Το video art  ήταν ένα πείραμα για μένα και ήθελα χρόνια να δοκιμαστώ σε αυτό. Μου αρέσει να μη μένω στάσιμη σε ένα σημείο. Αναζητώ συνέχεια νέα πράγματα που με ανανεώνουν, με μαθαίνουν και με πηγαίνουν μπροστά.”

“Το γεγονός ότι έχω δουλέψει σα μοντέλο με βοηθάει να καταλάβω καλύτερα την ψυχολογία τους  όταν βρίσκονται μπροστά από την κάμερα.”

“Δε με αφορά η κλασική ομορφιά, αυτό που θέλω από ένα μοντέλο είναι να έχει ενέργεια και θεατρικότητα, για να μπορεί να αποδώσει τέλεια το συναίσθημα που απαιτεί το concept κάθε φωτογράφησης.”

“Κάθε φωτογραφία για μένα μοιάζει με ένα καρέ ταινίας. Θέλω να υπάρχει μία ιστορία πίσω από αυτό που βλέπουμε, να φανταζόμαστε το πριν και το μετά και το αποτέλεσμα να μοιάζει σαν το πάγωμα μιας στιγμής στην οθόνη.”

“Πιστεύω πολύ στην τύχη,  αφήνω τα πράγματα να συμβούν χωρίς βεβιασμένες κινήσεις και προσπαθώ να εκμεταλλεύομαι από τις ευκαιρίες που μου παρουσιάζονται. Γενικά πάντως έχω σταθεί τυχερή στη ζωή μου αλλά έχω εργαστεί και σκληρά για να πετύχω τους στόχους μου. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος…”

“Η επιλογή των συγκεκριμένων φωτογραφιών μέσα από το λεύκωμα έγινε με κύριο κριτήριο την διαχρονικότητα. Οι γυναίκες και τα πρόσωπα που βλέπουμε στις περίσσοτερες εικόνες ανήκουν σε μία άλλη εποχή, όμως φαίνεται σαν να είναι τραβηγμένες σήμερα.”

“Η παρακμή που αποπνέει ο χώρος του Camp μου άρεσε πάρα πολύ γιατί από τη μία έρχεται σε αντίθεση με το καθαρό καδράρισμα των φωτογραφιών, ενώ από την άλλη ταιριάζει με το ντεκαντάνς ύφος τους. Η δυνατότητα του installation που προσφέρει ο χώρος δημιουργεί μία ατμόσφαιρα που αναδεικνύει τις εικόνες.”

“Δεν έχω όνειρο να κάνω μία φωτογραφία για ένα συγκεκριμένο περιοδικό, συνήθως έχω όνειρο να κάνω απλά μία συγκεκριμένη φωτογραφία. Μπορώ δηλαδή να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ και χωρίς τα περιοδικά. Μάλιστα σιγά σιγά θα αρχίσω να το κάνω μόνο σαν χόμπι, με τον τρόπο που μου αρέσει και με εκφράζει.”

“To στυλ και η μόδα είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα. Μέσα στη μόδα μπορεί να είναι ο καθένας όμως το στυλ δεν αφορά μόνο την εξωτερική εμφάνιση, είναι τρόπος ζωής, είναι η σκέψη και η νοοτροπία.”