THE OTHERS: MΗΝΑΣ ΜΗΝΑΤΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΛΛΗ

 

Text: Vassia

Chrysanthopoulou
Styling: Vassia Chrysanthopoulou
MUA&HS: Roula Marinopoulou
Photography: Efi Zachou

 

THE MEETING

 

Η γνωριμία μου με τον Μηνά προηγήθηκε της Χριστίνας, στο cafe Boheme κατά την διάρκεια απόλαυσης καφέ και συζήτησης για την συνεργασία μας στο www.eternal-optimist.com.

Mε την Χριστίνα γνωριστήκαμε, έναν μήνα μετά με αφορμή την φωτογράφηση για το SKIN POSSESION και την έκθεση ROOMS 2014 στο St.George Lycabettus.

 

 

WHO IS HE, WHO IS SHE?

 

Μηνάς Μηνάτσης

Για τον κόσμο: Ο Μηνάς Μηνάτσης σπούδασε Νομική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισε τις σπουδές του ολοκληρώνοντας MBA στις επιχειρήσεις και στο management. Έκτοτε συνεργάστηκε με διάφορα Ελληνικά περιοδικά από το 2005. Το θεατρικό έργο “Happy Days” του Samuel Beckett αποτέλεσε την έμπνευση για την δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.eternal-optimist.com.

fwbvk-eternaloptimist-theothers2.1

Για εμένα: Διαθέτει κρητική σκέψη και λόγο ενώ ταυτόχρονα ο αυθορμητισμός του υπερτερεί. Δεν διστάζει να σωπάσει. Η καλά και βαθιά κρυμμένη παιδικότητα του είναι αυτό το στοιχείο που με “ελκύει” προς αυτόν.

Είναι αυτό που λέω εγώ “πολυπράγμων” άνθρωπος.

Πολυπράγμων -ων -ον [polipráγmon] Ε (βλ. -ων -ων -ον) : (λόγ.) που ασχολείται, που καταπιάνεται με πολλά πράγματα, με πολλές υποθέσεις. α. έμπειρος και δραστήριος. β. περίεργος, αδιάκριτος, που αναμειγνύεται σε υποθέσεις . || που τον χαρακτηρίζει η πολυπραγμοσύνη. || (ως ουσ.).

[λόγ. < αρχ. πολυπράγμων

 

 

Χριστίνα Κάλλη

Για τον κόσμο: H Xριστίνα σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας ενώ στην Αγγλία απέκτησε το master της πάνω στις Τέχνες. Μετά από μια αξιοθαύμαστη πορεία στο Tate Museum του Λονδίνου, επέστρεψε στην Ελλάδα εργαζόμενη ως editor για το L’Officiel Hellas.

Για εμένα: Μια ευγενικά συνεσταλμένη φυσιογνωμία, βολική, προσπαθώντας να διατηρεί της ισορροπίες (αυτό είναι δείγμα επαγγελματισμού) χωρίς να επισκιάζεται η τελειομανής φύση της. Ακτινοβολεί εσωτερικά. Αντιδρά με χαμόγελό στις “τρέλες” του Μηνά.

Τhe idea#Samuel Beckett#Happy Days#eternal#optimist

Η αφορμή του θεατρικού έργου αποτέλεσε την ιδέα για την γέννηση του νέου, διαδικτυακού portal μόδας, τέχνης και design. Tους ένωσε και από τότε παρέμειναν αχώριστοι.

fwbvk-eternaloptimist-theothers4

Επιτυχημένες συνεργασίες, συνεντεύξεις απ’ όλο τον κόσμο, ενημέρωση για κάθετι που κεντρίζει το ενδιαφέρον και πολύ πολύ ΜΟΔΑ – άτα post στολίζουν τις σελίδες του portal καθιστώντας το σ ένα από τα πιο σημαντικά on line site στην αγορά.

Aνάμεσα σ’ αυτά, ένα ολοκαίνουργιο Fashion Pop Event φέρει το όνομα “PASTELIRIUM”, αποπνέει φρέσκο αέρα και απεριόριστη δημιουργία. Η στυλίστρια D’ Arcy Foxx συνεργάζεται με την ομάδα του Eternal Optimist και του This is Another Magazine παράγοντας θεματικά fashion films που θα παρουσιαστούν σε αντίστοιχα live events. Εικόνα, βίντεο και μουσική και πολλά άλλα αντικείμενα δημιουργημένα για το “PASTELIRIUM” θα διατίθενται στο Art Projects space στην οδό Δελφών στο Κολωνάκι στις 11, 12 και 13 Απριλίου.

Καλή επιτυχία!

 

THE OTHER SIDE

H επιλογή μου σχετικά με την Other side σας δεν σχετίζεται άμεσα με την ιδεατή εικόνα μου ως προς την ατομική προσωπικότητα σας όσο με την εξισορροπιστική αντίληψη μου ως συνεργάτες.

Άσπρο – Μαύρο

Οι διαφορές, η ηρεμία στην μεταξύ σας επικοινωνία, τα επιτεύγματά σας καθώς και όλα αυτά που σας χωρίζουν γιατί κατά βάθος σας ενώνουν, μόνο διαμέσου μια ασπρόμαυρης αισθητικής μπορούν να αποτυπωθούν.

 

Απολαύστε τους!

fwbvk-eternaloptimist-theothers7

Κοστούμι Mi-Ro Designers, πέδιλα Stuart Weitzman (Kαλογήρου)

Κοστούμι Mi-Ro Designers, παπούτσια ΝΙΚΕ (ΑYCE)

 

 

No matter what, we shall continue the dream we once had and we still believe in…
Πόσο εύκολο είναι να επιτύχετε το “κοινό σας όνειρο” σ’ έναν κλάδο που χρήζει άμεσης αναδιάρθρωσης εν έτη 2009?

 

Μ.Μ: Καταρχήν ήταν πολύ δύσκολο για μένα να καταφέρω να συντονιστώ με έναν άλλο ισότιμο συνεργάτη σε ένα portal με δραστηριότητα ήδη τριών ετών πριν την σύμπραξή μας το 2012. Αρχικά συνεργαστήκαμε για μια σειρά συνεντεύξεων για το L’ Officiel. Μπορούσαμε εύκολα να επικοινωνήσουμε, ήταν ξεκούραστα, μιλούσαμε αβίαστα. Υπάρχουν παρεμφερείς αισθητικές αναφορές, που συνδυαλέγονται δημιουργικά, καθώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Η επιλογή και η σύνθεση της ύλης, η παραγωγή των concepts/projects. Κυρίως όμως αναφέρομαι σε μια αισθητική ποιότητα, που άπτεται της ηθικής, της προσωπικής διαχείρισης εαυτού απέναντι σε ένα τοπικό σύστημα που εντέλει δεν αφορούσε ποτέ κανέναν από τους δυο μας. Το eternal-optimist.com έχει έδρα την Αθήνα αλλά έχει ένα δίκτυο συνεργατών σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Σαφώς λοιπόν οι αλλαγές στην ελληνική fashion πραγματικότητα μας δυσκόλεψαν πολύ αρκετές φορές. Η βαθιά όμως αφοσίωση στη δουλειά μας και το συχνά εντυπωσιακό ακόμα και για μας feedback που παίρνουμε από όλο το φάσμα των παραληπτών της δουλειάς μας, κράτησε ζωντανό το όνειρο.

fwbvk-eternaloptimist-theothers6

Χ.Κ: Συναντηθήκαμε τυχαία. Ήταν η σύμπτωση, το μη προβλέψιμο ή επιδιωχθέν, η ευτυχής συγκυρία του απροσδόκητου. Η ελεύθερη πτώση των περιοδικών εκδόσεων στο κενό μας συγκλόνισε. Ήταν ένα καταθλιπτικό κενό: “η απόλυτη απουσία ύλης σε μια περιοχή του χώρου…” Η αδράνεια δεν θα ήταν ποτέ επιλογή. Ενεργοποιηθήκαμε ταυτόχρονα. Το eternal optimist, το όνομα και μόνο, ήταν σημάδι, οιωνός, φυλακτό πολύτιμο. Το να ασχολείσαι επαγγελματικά με το αντικείμενο του πόθου σου είναι δίκοπο μαχαίρι. Όταν σε πληγώνει, η ζημιά μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη. Αν καταφέρεις να ανακάμψεις η δύναμή σου είναι μεγάλη. Αυτοπυρπολίζεσαι. Αναφλέγεσαι. Όμορφα. Και παρασύρεις και άλλους μαζί στην τρέλα. Οι συνεργασίες μας αυτή τη στιγμή είναι ό,τι πολυτιμότερο. Αυτή η κοινή φωτιά που μας καίει όλους, τους νεότερους, που δεν ταΐσαμε ποτέ παχιές αγελάδες, που δεν ενεπλάκη ποτέ στα εξωφρενικά μιντιακά φαγοπότια.

 

fwbvk-eternaloptimist-theothers9

 

Η διαφορετικότητα ως προς το ποιον σας αποτελεί εφαλτήριο προς την πρωτοπορία επί του αποτελέσματος η όχι;

 

Χ.Κ: Δεν επιδιώκουμε διακαώς να διαφέρουμε. Προσπαθούμε να βαδίζουμε μια πορεία βαθιά προσωπική. Εκεί ίσως δημιουργείται μια ξεχωριστή ταυτότητα. Αναπόφευκτα. Κυρίως είμαστε σε διαρκή αναζήτηση νέων συνεργατών. Δημιουργούμε μια σέκτα που διαφοροποιείται δογματικά. Ομάδες νέων δημιουργών, καλλιτεχνών, σχεδιαστών, συναθροίζονται, συνδυαλέγονται, συνεργάζονται, συμπράττουν, συμμαχούν, συνασπίζονται… πρωτοπορούν. Τα projects μας ακριβώς τη φιλοσοφία προσπαθούν να επικοινωνήσουν.

Μ.Μ: Η όποια πρωτοπορία δεν είναι μόνο υπόθεση δική μου και της Χριστίνας αλλά και όλου του δικτύου των πολύτιμων συνεργατών μας, τόσο σε επίπεδο δημιουργικό, όσο και σε συντακτικό αλλά και στο κομμάτι που αφορά τις live παρουσιάσεις της δουλειάς μας (video art, fashion events, fashion exhibitions).
Ποιο είναι κατά την κοινή σας γνώμη το στοιχείο διαφοροποίησης του www.eternal-optimist.com από τα εκάστοτε συναφή online blogs για το οποίο αισθάνεστε υπερήφανοι;

 

Χ.Κ: Δε μας αφορά η προσωπική μας προβολή. Το eternal-optimist.com δεν είναι ένα προσωποκεντρικό fashion blog. Eίναι μια πλατφόρμα όπου η μόδα και η τέχνη βρίσκουν ένα επιμελημένο περιβάλλον προβολής ενώ οι παραγωγές που αναλαμβάνουμε, καθώς αναπτύσσονται και εκτός διαδικτύου, γίνονται αντικείμενο καλλιτεχνικής διαπραγμάτευσης και ρίχνονται στο κοινό με αμεσότητα. Προσωπικά πάντα ήμουνα γραφιάς… και γραφιάς θα μείνω! Εργάτης του λόγου και της εκφοράς αυτού. Είτε ως δημοσιογράφος, είτε ως curator… Το παρασκήνιο πάντα με γοήτευε. Η εμπροσθοφυλακή είναι δουλειά άλλων.

 

fwbvk-eternaloptimist-theothers10

Μ.Μ: Για μένα, το απόλυτα διαφοροποιητικό στοιχείο έναντι των άλλων sites είναι η ουσιαστικά conceptual διαχείριση της δουλειάς μας. Δεν έχουμε ως αυτοσκοπό μια artsy ή avant-garde προσέγγιση. Συχνά μας περιγράφουν έτσι και ειλικρινά απορούμε που ακριβώς μπορεί να εντοπίζουν σημεία “του αγέλαστου κόσμου της πρωτοπορίας”, όπως θα περιέγραφε και ένας αγαπημένος φίλος μας. Η μόδα έχει μεγάλο ενδιαφέρον όταν διαποτίζεται από την αισθητική έκφραση των ιδεών, των επιθυμιών και των πεποιθήσεων που κυριαρχούν στην κοινωνία. Έπειτα είναι εκείνη η πίστη ότι η μόδα, η ομορφιά και η αισθητική πληρότητα μπορούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. ή τουλάχιστον περισσότερο ανεκτό. Η μόδα προλογίζει το αύριο στο μυαλό μας, στα θέλω μας, στην αλήθεια μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που όλα αυτά βρίσκουν φανατικούς followers!
Κατά την διάρκεια συζήτησης με τον Μηνά, ο ίδιος μου έκανε μια μικρή εισαγωγή για ένα νέο σας βήμα. Θα θέλατε να μου πείτε παραπάνω για αυτό;

 

Μετά από μια δεκαετία συνεργασιών και συμπράξεων με Έλληνες σχεδιαστές και δημιουργούς, ήρθε η ώρα για ένα καινούργιο ξεκίνημα, μια διαφορετική βάση διαπραγμάτευσης του ιδίου αντικειμένου, μέσω ενός fashion brand. Μαζί με την υπερπολύτιμη νέα συνεργάτη μας, βραβευμένη σχεδιάστρια μόδας Μελίνα Αντωνοπούλου, ετοιμάζουμε λοιπόν ένα e-shop με δημιουργίες που ακολουθούν μια παρεμβατική αισθητική, προϊόν μιας ενδελεχούς και μακροχρόνιας έρευνας αντισυμβατική απέναντι αισθητικά κλισέ, dos και dont’s. Θα είναι κάτι πολύ φρέσκο και κάτι που δεν υπάρχει πουθενά παρόμοιο διεθνώς. Δουλεύουμε πολύ προς το παρόν, σχέδια επί χάρτου αρχίζουν να λαμβάνουν ξεκάθαρη μορφή καθώς η επίσημη σύσταση στο κοινό θα γίνει το Σεπτέμβρη.

 

fwbvk-eternaloptimist-theothers5

 

Μέσα από την εμπειρία σας όλα αυτά τα χρόνια τι είναι αυτό που σας κάνει πιο δυνατούς και τι προσδοκάτε για το μέλλον;

Μ.Μ: Η αφοσίωση όλων όσων δουλεύουν με κόπο και όρεξη μαζί μας και μοιράζονται την πεποίθησή μας ότι αν καταφέρνουμε να είμαστε beauty warriors όλα θα γίνουν καλύτερα με ενθουσιάζει και με κάνει να συνεχίζω την προσπάθειά μου, που ξέρεις κι εσύ σαν συνεργάτης μας ότι είναι πάρα πολύ απαιτητική από όλες τις απόψεις. Νομίζω ότι τελικά είμαι όντως αιώνια αισιόδοξος, against all odds. Επίσης ελπίζω και το νέο μας ξεκίνημα με το fashion brand μας να βρει την ανταπόκριση που έχει η μέχρι τώρα δουλειά μας και, γιατί όχι, ακόμα μεγαλύτερη!

 

Χ.Κ: Η σύμπλευση. Οι αυτόφωτες εκείνες στιγμές έξαρσης όταν μετά από πολύωρες συναντήσεις με φίλους συνεργάτες προκύπτουν νέες προκλήσεις, καινούργιοι δημιουργικοί πυρήνες, άλλα ταξίδια. Με την εμμονικότητα του ερωτευμένου, την αφοσίωση του ταγμένου και τη δοτική χαρά ενός μικρού παιδιού. Επιβάλλεται να προσδοκάμε τα πάντα από την κάθε μέρα που ξημερώνει. Το μέλλον ας το αφήσουμε για όσους διαβάζουν τ’ άστρα.

 

fwbvk-eternaloptimist-theothers11

Κοστούμι Mi-Ro Designers, παπούτσια ΝΙΚΕ (ΑYCE)

 


H τελευταία ερώτηση σε αυτή τη στήλη είναι λίγα λόγια για εμένα και ποια είναι η γνώμη σας για την other side σας… Παρακαλώ…

 

Μ.Μ: Είσαι αυθάδης στα όρια του ευγενικού, πράγμα που θα σε κάνει πολύ σύντομα υπερεπιτυχημένη. Όσον αφορά στη δική μου other side, σίγουρα δεν με ορίζει στην ιδιωτική μου ζωή!

Χ.Κ: Ξέρεις να διαβάζεις όσους τοποθετούνται απέναντί σου και οι μεταμορφώσεις που επιχειρείς αναδεικνύουν ακριβώς την εικόνα που οι ίδιοι θέλουν να επικοινωνήσουν. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη!

 

fwbvk-eternaloptimist-theothers8

Κοστούμι Mi-Ro Designers, πέδιλα Stuart Weitzman (Kαλογήρου)

 

 

Eυχαριστώ πολύ τους Mi-Ro Designers, τα καταστήματα Καλογήρου και το κατάστημα AYCE.