JAMES DEAN: ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΣΤΙΛ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ

Μία νέα κινηματογραφική απόπειρα πρόκειται να αναβιώσει τη ζωή του ειδώλου της δεκαετίας του 1950.

Κείμενο: Μαρία Μεϊντάνη

 

Η πολυτάραχη ζωή του James Dean φαίνεται πως συνεχίζει να αποτελεί μία αέναη πηγή έμπνευσης, χρόνια μετά τον θάνατό του. Μετά την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του Mark Rydell, με πρωταγωνιστή τον νεαρό τότε James Franco (2001), ένα νέο κινηματογραφικό εγχείρημα λέγεται πως βρίσκεται στα σκαριά. Όσον αφορά το cast, την τιμητική του φαίνεται πως έχει το τελευταίο διάστημα ο 27χρονος Robert Pattinson. Λίγες μέρες μετά την αισθησιακή καμπάνια του για τον οίκο Dior, μια νέα είδηση έρχεται να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στη νέα ταινία σχετικά με τη ζωή του αδικοχαμένου ηθοποιού. Παρά τις προσδοκίες πολλών, ο Pattinson δεν πρόκειται να ενσαρκώσει τον ίδιο τον Dean (τον συγκεκριμένο ρόλο θα αναλάβει ο ηθοποιός Dane De Haan), αλλά τον φωτογράφο και στενό του φίλο, Dennis Stock.

 

Υπό τη σκηνοθετική ματιά του Anton Corbijn, η ταινία θα πραγματεύεται τη συνεργασία των δύο αντρών, η οποία ξεκίνησε όταν ο Stock ανέλαβε μία αποκλειστική φωτογράφιση του Dean, αλλά και τη στενή φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ τους σε ένα ταξίδι τους από τo LA προς τη Νέα Υόρκη.
Τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2014.

{Ο James Dean στην Times Square της Νέας Υόρκης, λίγους μήνες πριν τον θάνατό του, μέσα από τον φακό του Dennis Stock}

Ποιος ήταν ο James Dean

Γεννημένος το 1931 στην Ιντιάνα της Αμερικής, ο James Byron Dean έχτισε μια επιτυχημένη αλλά εξαιρετικά σύντομη καριέρα, καθώς πρόλαβε να πρωταγωνιστήσει σε τρεις μόνο ταινίες:


East of Eden (1955)


Rebel Without a Cause (1955)


Giant (1956)

Γνωστός για τον εκρηκτικό τρόπο που συνήθιζε να ερμηνεύει τους ρόλους του, τον ιδιαίτερα ασταθή χαρακτήρα του (οι φήμες τον ήθελαν να υποφέρει από διπολική διαταραχή) και το απόλυτα εκφραστικό πρόσωπό του, ο James Dean κατάφερε μέσα σε ελάχιστα χρόνια να αφήσει ένα στίγμα που επρόκειτο να διαρκέσει για πάντα. Πρόκειται για τον μοναδικό ηθοποιό που έτυχε να προταθεί για βραβείο Όσκαρ μετά θάνατον (για το ρόλο του στο East of Eden), το είδωλο για το οποίο έχουν γίνει αμέτρητες αναφορές σε βιβλία και στίχους τραγουδιών διάφορων καλλιτεχνών, τον νεαρό άντρα που συνεχίζει να αποτελεί στυλιστικό πρότυπο ακόμη και σήμερα.

Κι ενώ το αστέρι του James Dean έσβησε για πάντα στις 30 Σεπτεμβρίου του 1955, ύστερα από το τραγικό δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη με την νεοαποκτηθείσα του Porsche 550 Spyder, η λάμψη του δεν εγκατέλειψε ποτέ αυτόν τον κόσμο. Το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του και η αφοπλιστική γοητεία που εξέπεμπε, σε συνδυασμό με το απαράμιλλο στυλ του, τον ενέταξαν ανάμεσα στους stars των οποίων η απήχηση παραμένει αξεπέραστα διαχρονική.

Blue jeans, white shirt

Walked into the room you know you made my eyes burn

It was like, James Dean, for sure
-Lana Del Rey