ΣΤΑΘΗΣ ΣΑΜΑΝΤΑΣ, «Ο MANOLO BLAHNIK ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

Έχοντας κατά καιρούς χαρακτηριστεί ως «Ο Manolo Blahnik της Ελλάδας», ο Στάθης Σαμαντάς βαδίζει σταθερά προς την κορυφή. Όπως και όποια γυναίκα επιλέγει τις δημιουργίες του.

Κείμενο: Μαρία Μεϊντάνη

 

Aφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο βιομηχανικό σχέδιο στηνΑθήνα, ο Στάθης Σαμαντάς αποφάσισε να συμμετάσχει στη 12η Biennale Νέων Καλλιτεχνών από τη Μεσόγειο, όπου τα σχέδια που κατέθεσε τον ανέδειξαν πρώτο ανάμεσα σε όλους τους συμμετέχοντες, προκειμένου το 2005 να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον τομέα του σχεδιασμού παπουτσιών, στην Ιταλία. Πέρα από την εσωτερική του επιθυμία, αυτό θα λέγαμε πως ήταν το εφαλτήριο της ενδιαφέρουσας καριέρας που ακολουθεί μέχρι σήμερα.

Αφιερώνοντας τα επόμενα χρόνια σχεδιάζοντας αποκλειστικά κατά παραγγελία, το 2009 κάνει το ντεμπούτο του στο ευρύ αγοραστικό κοινό με το ομώνυμο brand του, το οποίο μέχρι σήμερα μετρά αρκετές προσωπικές συλλογές αλλά και πολλές συνεργασίες με καταξιωμένους Έλληνες σχεδιαστές υψηλής ραπτικής. Ενδεικτικά, το 2010 σχεδίασε τα παπούτσια για τη συλλογή του Στέλιου Κουδουνάρη, η οποία παρουσιάστηκε στην Κυπριακή Εβδομάδα Μόδας, καθώς και στην Athens Xclusive Designers Week, ενώ το 2012 σχεδίασε για την κολεξιόν των Deux Hommes, η οποία παρουσιάστηκε στο Madwalk. Το ίδιο έτος αναδείχτηκε νικητής σε έναν ακόμη διεθνή διαγωνισμό, τον οποίο διοργάνωσε το ιταλικό blog μόδας Designer Generation 2.0, με θέμα “Ατομικότητα και Παγκοσμιοποίηση” και πώς αυτό μπορεί να εκφραστεί σε ένα προϊόν. Hσυγκεκριμένη διάκριση του έδωσε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα σχέδιά του στην έκθεση που διοργανώθηκε για τους νικητές στο Μιλάνο. Φέτος, τα υποδήματα που σχεδίασε για τον Σωτήρη Γεωργίου παρήλασαν στο Madwalk, ενώ το πιο πρόσφατο event όπου είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις δημιουργίες του ήταν το show της Μαριάννας Γουλανδρή, το οποίο έλαβε χώρα στο ΤΑΤΟΪ Club.


Stathis Samantas for Stelios Koudounaris


Stathis Samantas for Sotiris Georgiou


Stathis Samantas for Marianna G Swimwear


Τι είναι όμως αυτό που κάνει το brand του να ξεχωρίζει; «Η κατασκευή των υποδημάτων μου έχει μεγάλη σημασία για μένα. Όταν αγαπάς κάτι, το φροντίζεις ιδιαίτερα». Και είναι αλήθεια, καθώς τα χειροποίητα παπούτσια του διακρίνονται για την άνεση, την ελαφριά πατέντα και το σταθερό βάδισμα που προσφέρουν. Τα καλαπόδια που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους προέρχονται απο κορυφαίο Ιταλό κατασκευαστή ενώ τα τακούνια κατασκευάζονται επίσης εκεί, κατά παραγγελία. Τα δέρματα και τα υφάσματα επιλέγονται από σημαντικούς οίκους με τους οποίους συνεργάζεται, που με τη σειρά τους διακρίνονται για την υψηλή τους ποιότητα.

Τι συμβαίνει όμως στο μυαλό του σχεδιαστή όταν αναζητά έμπνευση για την επόμενη δουλειά του; «Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τύπος γυναίκας στο μυαλό μου όταν σχεδιάζω. Αυτό άλλωστε θα ερχόταν σε αντίθεση με την καθημερινότητα και τη διαφορετικότητα που την χαρακτηρίζει. Αντιμετωπίζω τη δουλειά μου σα μια πολύ δημιουργική ‘υπηρεσία’, με την έννοια ότι είμαι ο δημιουργός αλλά ταυτόχρονα και ο υπηρέτης των επιθυμιών και των αναγκών των ανθρώπων». Σας φαίνεται περίεργο που χρησιμοποιεί τη λέξη «ανθρώπων» και όχι «γυναικών»; Δε θα έπρεπε, καθώς «τα σχέδιά μου βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση και στο ανδρικό κοινό, κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Εγώ είμαι αυτός που θέτει τις πρώτες γραμμές επικοινωνίας με τους ανθρώπους μέσω του σχεδίου. Θεωρώ αναγκαίο τα παπούτσια μου να λειτουργούν σαν καθρέπτης των «θέλω» των ανθρώπων. Όταν οι δικές μου ιδέες ταυτιστούν με τις επιθυμίες τους, τότε έχω πετύχει τον σκοπό μου στο έπακρο».

Τα υποδήματα που σχεδιάζει δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη ταυτότητα. «Κάποιος μπορεί να βρίσκει τα σχέδιά μου σέξι, κάποιος σοφιστικέ, κάποιος άλλος γεωμετρικά. Μπορεί να είναι όλα μαζί ή και τίποτα από αυτά. Μπορεί μια συλλογή να είναι το ένα και μια άλλη συλλογή το άλλο. Η αρχική επιθυμία η οποία πηγάζει από την ανάγκη για εσωτερική ικανοποίηση είναι που τα ορίζει όλα αυτά».

Τα μελλοντικά του σχέδια του ταλαντούχου δημιουργού περιλαμβάνουν τις νυφικές σειρές υποδημάτων της Σήλιας Κριθαριώτη και των MI-RO, ενώ τον τελευταίο καιρό έχει καταπιαστεί με την προσπάθεια να επεκτείνει το brand του στο εξωτερικό. Εμείς δεν έχουμε παρά να του ευχηθούμε καλή επιτυχία, καθώς αποτελεί ένα αξιόλογο Ελληνικό brand που διαθέτει όλες τις προοπτικές εξέλιξης σε διεθνές επίπεδο.

  

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συλλογή του Στάθη Σαμαντά στο www.stathissamantas.com

Καθώς και να επικοινωνήσετε μαζί του στο: info@stathissamantas.com