ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΣΤΥΛ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΑΛΙ;

Με αφορμή τα φετινά βραβεία στις Κάννες, ερευνούμε αν τελικά υπάρχει αληθινό στυλ στο κόκκινο χαλί.

Κείμενο: Μαριάννη Σαμαρά

 

Εδώ και πολλά χρόνια τα βραβεία Όσκαρ αλλά και τα βραβεία στις Κάννες αποτελούν αντικείμενο συζήτησης αναφορικά με τις εμφανίσεις των επωνύμων. Περιοδικά, editors, bloggers, αλλά και άνθρωποι που κατά τα άλλα δεν φαίνεται να ασχολούνται με τη μόδα, περιμένουν να δουν τι φορέθηκε στις μεγάλες εκδηλώσεις, στις οποίες όλοι εμείς απλά θα ονειρευόμασταν να παραβρεθούμε. Αποτελούν όμως, στα αλήθεια, αυτές οι εμφανίσεις πηγή έμπνευσης; Ή ακόμα καλύτερα, υπάρχει αυθεντική αισθητική στο κόκκινο χαλί;

Η αλήθεια είναι πως σίγουρα οι εμφανίσεις των διασήμων δεν μπορούν να μην εντυπωσιάσουν. Πρόκειται για ρούχα Υψηλής Ραπτικής από τους διασημότερους οίκους, φορέματα από πολυτελή υφάσματα, που απαιτούν δεξιοτεχνία για να φτιαχτούν. Τα κοσμήματα και τα παπούτσια που τα συνοδεύουν φαντάζουν στα μάτια μας σα μικρά έργα τέχνης. Παρόλα αυτά όμως, όσο και αν τραβούν τα βλέμματα, στην πραγματικότητα δεν είναι αξιομνημόνευτα. Και αυτό γίνεται αντιληπτό αργότερα, όταν πια περάσει καιρός από τις εμφανίσεις. Είναι σαν όλες αυτές οι στυλιστικές επιλογές να μοιάζουν μεταξύ τους. Βλέποντάς τες κανείς συνολικά, δεν θα προσέξει μεγάλες διαφορές στο πέρασμα των χρόνων αλλά και στην εναλλαγή των διασημοτήτων.

 


Η Eva Longoria στις Cannes

Από τα παραπάνω φαίνεται πως όταν οι επώνυμες κάνουν την πολυπόθητη επιλογή του ρούχου, δεν τολμούν. Και η τόλμη εδώ, δεν συνίσταται στο να αρνηθούν να φορέσουν επίσημο ένδυμα –αυτό δεν γίνεται καθότι η περίσταση το απαιτεί. Η τόλμη έχει να κάνει με την εκκεντρικότητα και τον πειραματισμό. Φαίνεται πως οι διάσημες ηθοποιοί βαδίζουν στο δρόμο της ασφάλειας. Οι γραμμές των φορεμάτων είναι πάντα θηλυκές, πάντα κολακευτικές για τη σιλουέτα και ο διάκοσμος είναι συνήθως πλούσιος. Δεν βλέπουμε, σχεδόν ποτέ, για παράδειγμα, όγκους, εξεζητημένα αξεσουάρ και γενικά τολμηρές επιλογές που θα μαρτυρούσαν ότι το πρόσωπο που τα φοράει έχει πράγματι προσωπικό στυλ και θέλει με αυτό τον τρόπο να εκφράσει τη δική του, προσωπική, αισθητική.

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι γιατί στην ουσία, οι γυναίκες αυτές δεν επιλέγουν μόνες τους τι θέλουν να φορέσουν. Υπάρχει μία ολόκληρη ομάδα ενδυματολόγων που κρύβεται από πίσω. Εκείνοι παίρνουν τις αποφάσεις. Αυτό εξηγεί γιατί επώνυμες, που γενικά δεν φημίζονται για την έφεσή τους στη μόδα, κάνουν εντυπωσιακές εμφανίσεις. Από την άλλη, εξηγεί και το γεγονός πως αν τελικά κάποια έχει αυθεντικό στυλ, αυτό καλύπτεται από τις ασφαλείς επιλογές, που άλλοι κάνουν γι’αυτή.

Υπάρχει όμως και μία βαθύτερη αιτία πίσω από όλα αυτά. Οι εμφανίσεις αυτές από τη φύση τους, δεν γίνονται ούτε για να μείνουν στην ιστορία ως οι υπέρτατες στιγμές της μόδας, ούτε για να αναδείξουν το στυλ της κάθε προσωπικότητας που περπατά στο κόκκινο χαλί. Οι εκδηλώσεις αυτές αφορούν σε εμπορικά γεγονότα, που συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας και είναι λογικό και επόμενο, να πρέπει να μπορούν να “μιλήσουν” στην πλειοψηφία του κόσμου. Πρέπει, δηλαδή, να είναι αρεστές στο μέσο θεατή και όχι στους connoisseurs της μόδας.

Συμπερασματικά, καταλήγουμε στο ότι τελικά μάλλον δεν υπάρχει αυθεντικό στυλ στο κόκκινο χαλί. Μπορεί απλά να φαίνεται ότι υπάρχει. Ας μην ξεχνούμε όμως, πως τις περισσότερες φορές τα φαινόμενα απατούν. Άλλωστε ό,τι λάμπει, δεν είναι χρυσός.


Η Nicole Kidman με John Galliano for Christian Dior στα Oscar, 1997


Η Michelle-Williams με Vera Wang, Oscars 2006


Η Gwyneth Paltrow με Tom Ford, 
Oscars 2012


Η Cara-Delevingne με Burberry, Cannes 2013 


Η Angelina Jolie με Elie Saab, Oscars 2009


H Kate Blanchett με Givenchy Couture by Riccardo Tisci, Oscars 2011

 

 

φωτογραφίες: marieclaire.co.uk, harpersbazaar.com, elle.com