ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ

Η μόδα είναι συνεχής αλλαγή, κυκλική και αέναη, πολύχρωμη αλλά και απρόβλεπτη, σαν ένα παιχνίδι. Όμως, όπως όλα τα παιχνίδια, έχει και εκείνη τους δικούς της κανόνες. Και τους κανόνες αυτούς, τους καθορίζουν λίγοι – αυτοί που τους θέτουν εξ’ αρχής και οι τολμηροί που τους αλλάζουν. 

Κείμενο: Κέλλυ Δεσύπρη

 

Είναι πολύ δύσκολο να βάλει κανείς τη μόδα σε ”κουτάκια” και ακόμη πιο δύσκολο να ορίσει τον κυρίαρχο σε κάθε ένα από αυτά. Χρειάζεται, μάλλον, μελέτη πολιτισμική και κοινωνιολογική, και όχι καλλιτεχνική προσέγγιση, γι’ αυτό και συγχωρείται, κανείς, αν ξεκινήσει από τα πιο ξεκάθαρα.

Παραδείγματος χάριν ο Yohji Yamamoto, είναι ο αδιαμφισβήτητος εκπρόσωπος της ιαπωνικής σχολής! Οι αποδομημένες, μονόχρωμες δημιουργίες του θυμίζουν έργα κυβιστών, ντανταϊστών ζωγράφων. Είναι, άλλωστε, κι αυτός ένας ντανταϊστής της μόδας – ανέτρεψε την θηλυκή, άσπιλη εικόνα της γυναίκας στον Δυτικό κόσμο.


Yohji Yamamoto Spring-Summer 2013, Spring-Summer 2012Yohji Yamamoto at the Met Museum


Yohji Yamamoto Autumn-Winter 2008, Autumn-Winter 2006 

 

Αντίστοιχα, καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η πανκ γηραιά βασίλισσα της μόδας, Vivienne Westwood, στη διαμόρφωση του χαρακτηριστικού βρετανικού στυλ. Στις δημιουργίες της καλοραμμένα σακάκια συναντούν σκισμένα t-shirt και καρό πλισέ μακριές φούστες, ανατρέποντας το βασιλικό “πρωτόκολο” και εισάγοντας το street style στο παλάτι.

 
Vivienne Westwood Spring-Summer 2010 


Vivienne Westwood Spring-Summer 2013, Vivienne Westwood dress at Met’s Punk Exhibition ”Punk: Chaos to Couture”


Vivienne Westwood Autumn-Winter 2013, Autumn-Winter 2003

 

Ευνόητη μοιάζει και η επιλογή του Ralph Lauren ως εκπρόσωπο της αμερικάνικης σχολής αφού την εκφράζει απόλυτα, από την σχεδίαση και την προώθηση των ρούχων του μέχρι τις προσωπικές του δηλώσεις και και τρόπο ζωής. “Δε μου αρέσει η μόδα”, αποφαίνεται ο ίδιος, “με ενδιαφέρει η άνεση, η πρακτικότητα, η ελευθερία και η πίστη στις αξίες του οίκου”. Αυτό άλλωστε είναι που διαχωρίζει την αμερικάνικη σχολή από οποιαδήποτε άλλη, η διαχρονικότητα των σχεδίων, η καθαρότητα των γραμμών και η πρακτικότητα που αποπνέουν.


Ralph Lauren Vintage  


Ralph Lauren Spring-Summer 2009, Autumn-Winter 2012Ralph Lauren Autumn-Winter 2011

Κάπου εδώ έρχεται στο προσκήνιο η ιταλική μόδα και η αγάπη της για την λεπτομέρεια. Δε θα μπορούσε να την επροσωπεί άλλος από τον Giorgio Armani, του οποίου κοστούμια είναι ακόμα αδύνατον να αντιγραφούν. Τόση είναι η δεξιοτεχνία των Ιταλών που κατασκευάζουν τις δημιουργίες του.

 
Giorgio Armani Spring-Summer 2013, Autumn-Winter 2013-14


Giorgio Armani Spring-Summer 2013, Spring-Summer 2012

  
Giorgio Armani Autumn-Winter 2012-2013

  
Armani Vintage Suit and Ad

 

Τέλος, έρχεται η σειρά της “μητέρας” της μόδας και της πιο δύσκολης επιλογής αυτού του ταξιδιού. Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας πως το γαλλικό σχέδιο μόδας έχει περάσει από αμέτρητες φάσεις και έχει καταλήξει, σήμερα, να θεωρείται ο ορισμός της κομψής, θηλυκής απλότητας, τότε, ως εκπρόσωπος της προβάλει η “σνομπ” κυρία της μόδας Coco Chanel. Με την εισαγωγή νέων υφασμάτων και στοιχείων απελευθέρωσε την γυναίκα σωματικά και πνευματικά στην δεκαετία του 1920, κρατώντας πάντα τα ιδιαίτερα αυτά στοιχεία που της προσδίδουν θηλυκότητα.

  
Chanel cardigan suit and little black dress sketch 

 
Chanel Spring-Summer 2013, Autumn-Winter 2009


Vintage Chanel Tweed jacket


Gabriel Chanel and Fulko di Vendura

΄Οσο δύσκολη κι αν μοιάζει μια τέτοια κατηγοριοποίηση, είναι αναγκαία για να αρχίσει κανείς να κατανοεί την σημασία της και την άμεση σύνδεση της με την ανθρώπινη εξέλιξη και ψυχισμό.