Model Profile: Crystal Renn

Κείμενο: Monika S. Kwiecien

Tι να κοστίζει άραγε ο δρόμος προς τη τελειότητα; Καθημερινά αναρωτιόμαστε τι είναι το καλό, το καλύτερο, το ακόμα καλύτερο, το τέλειο. Υπάρχει άραγε; Όχι δεν υπάρχει… Ε λοιπόν, εμείς δημιουργούμε την τελειότητα… Με την αγάπη μας για το εαυτό μας και έπειτα για τους γύρω μας.

Ας αναφερθούμε όμως καλύτερα στο πρώτο σκέλος, εκεί που η αποστολή είναι πιο δύσκολη, εκεί που πρέπει να αποδεχθείς τον εαυτό σου με τα ελαττώματά του εσωτερικά καθώς και εξωτερικά, πόσο μάλλον όταν είναι να κριθείς για αυτό στο χώρο της μόδας. Περνώντας ώρες στο διαδίκτυο ψάχνοντας πια κοπέλα που θα μπορούσε να αποτελέσει το κορίτσι της επόμενης εβδομάδας, ενστικτωδώς επέλεξα τη Crystal Renn. Διαβάζοντας το βιογραφικό της, βρήκα άκρως ενδιαφέρουσα τη συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο γιατί είναι εντυπωσιακή σα γυναίκα με αξιοζήλευτη καριέρα, αλλά γιατί η ιστορία της αποτελεί άρτιο παράδειγμα για εκατοντάδες γυναίκες και έφηβες σε ολόκληρο το κόσμο.

Γεννημένη στις 8 Ιουνίου του 1986 στο Miami, η Crystal ξεκίνησε το modeling σε ηλικία μόλις δεκατεσσάρων ετών, όταν την ανακάλυψε η booker της: “Θα γίνεις το επόμενο supermodel, βλέπεις τη Gisele; Κάτι τέτοιο θα γίνεις και εσύ, πρώτα όμως πρέπει να χάσεις αρκετούς πόντους από τους γοφούς σου”. Έτσι για δύο χρόνια ξεκίνησε σκληρές προετοιμασίες κλείνοντας οκτώ ή δώδεκα ώρες στο γυμναστήριο, πηγαίνοντας σε δεκάδες κάστινγκ την ημέρα, τρώγοντας μόνο φρούτα και λαχανικά. “Πλέον δεν ένιωθα καλά με το σώμα μου. Δεν αισθανόμουν ότι ήμουν εγώ. Από το νούμερο 14 στα ρούχα μου είχα φτάσει απότομα στο 0. Ένιωθα άρρωστη αλλά ήξερα ότι πρέπει να περάσω όλη μου τη μέρα στο γυμναστήριο”.

Σιγά σιγά αντιλήφθηκε ότι αυτό που βίωνε ήταν μια σοβαρή μορφή ανορεξίας. Δεν σταμάτησε ποτέ να σκέφτεται το φαγητό αλλά ήξερε πως προκειμένου να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα θα έπρεπε να το στερηθεί. Τρία χρόνια αργότερα δεν άντεξε πλέον την πίεση αλλά ούτε και τη φράση “είσαι λεπτή αλλα όχι αρκετά”. Έτσι πήρε την απόφαση να βρει τον εαυτό της και να κάνει ότι είναι καλύτερο για εκείνη και όχι αυτό που θέλει κάποιος άλλος, χωρίς όμως να σταματήσει τη δουλειά που τόσο αγαπάει.

Είμαι σίγουρη ότι θα αναρωτιέστε πως γίνεται αυτό. Η Crystal Renn πλέον πήρε την απόφαση να επιστρέψει στο νούμερο 10 και να μετατρέψει το σώμα της σε ένα κορμί με καμπύλες και να καταταχθεί στα κορυφαία super-sized μοντέλα ολόκληρου του κόσμου, ενώ σήμερα βρίσκεται στη 49η θέση ανάμεσα στα 50 καλύτερα αδύνατα στην αγορά του πλανήτη. Πρωταγωνίστησε σε εξώφυλλα περιοδικών όπως το i-D, Harpers Bazaar στη Γαλλική Vogue αλλά και οίκοι όπως οι Dsquared2, Jimmy Choo, Hogan, Chanel, Jean Paul Gaultier έχουν συνεργαστεί μαζί της σε καμπάνιες και fashion show. Πέρσι κυκλοφόρησε το βιβλίο της “Hungry”, όπου μιλάει για τη ζωή της και τις εμπειρίες της, με στόχο να αγγίξει τις καρδιές γυναικών διαφορετικού ύψους, κιλών και διαστάσεων. “Οι γυναίκες έχουν αλλάξει τόσο πολύ αυτά τα 100 χρόνια. Αυτό που τις κρατάει πίσω είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης και η ανασφάλεια. Αυτά τα δύο πράγματα μπορούν να επηρεάσουν κάθε κομμάτι της ζωής σας. Εγώ είχα φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο αυτοεκτίμησης που θα μπορούσα ποτέ να αγγίξω. Όλα αυτά άλλαξαν όταν αποδέχτηκα τον εαυτό μου, έτσι πέτυχα όλους μου τους στόχους. Μέσα από αυτό το βιβλίο θα ήθελα οι αναγνώστριες να ξέρουν ότι οι άνθρωποι στην βιομηχανία της μόδας σχετίζονται με αυτό. Κοπέλες αγωνίζονται καθημερινά με το βάρος τους χωρίς να το λένε σε κανέναν και εγώ αποφάσισα επιτέλους να σπάσω αυτή τη σιωπή.

Αν δεν αγαπήσουμε άλλωστε το κορμί που κατοικούμε πως θα αγγίξουμε την πραγματική ευτυχία; H περίπτωση της Crystal είναι το μάθημα που πρέπει να πάρουμε όλοι, δεν αρκεί μόνο μια όμορφη φιγούρα αλλά και μια δυνατή προσωπικότητα που θα εμπνεύσει.