ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΣΠΙΤΙ

Μια έκθεση αφιερωμένη στην γκαρνταρόμπα της Φρίντα Κάλο

Κείμενο: Βασιλική Συμεωνίδη

 

«Μια κορδέλα τυλιγμένη γύρω από μια βόμβα». Έτσι χαρακτήρισε ο Αντρέ Μπρετόν την τέχνη της Φρίντα Κάλο. Η Φρίντα Κάλο ήταν μια γυναίκα παθιασμένη με την ζωγραφική της, και έγινε γνωστή κυρίως από τα πορτραίτα της. Οι πίνακες της χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα και πάθος για τον έρωτα: αυτά ακριβώς που πρεσβεύει η μεξικάνικη κουλτούρα. Η ζωή της Φρίντα Κάλο σημαδεύτηκε από πόνο και θλίψη, αλλά η θέληση για ζωή ήταν πιο έντονη. Όπως η ίδια είχε δηλώσει, δεν ήταν άρρωστη, ήταν “σπασμένη”, αλλά ευτυχισμένη όσο μπορούσε να ζωγραφίζει. Τα έργα της ήταν η δική της πραγματικότητα και όχι τα όνειρα της.

Ο έντονος χαρακτήρας της Κάλο αποτυπωνόταν και στις ενδυματολογικές της επιλογές, που αποτελούνταν κυρίως από πλούσια μεξικάνικα φορέματα σε έντονα χρώματα. Τα φορέματα αυτά όμως έντυναν ένα “σπασμένο” σώμα, το οποίο είχε ανάγκη από ορθοπεδική υποστήριξη. Όλη της η ζωή μια περιπέτεια, ένα άσχημο ατύχημα, μια ιδιαίτερη  σεξουαλική σχεση, ένας έντονος  χωρισμός και ένας δεύτερος γάμος με τον ίδιο άντρα, τον Μεξικανό ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα.

Η Φρίντα Κάλο πέθανε το 1954 αλλά άφησε πίσω της μια τεράστια κληρονομιά στην τέχνη και μια ιδιαίτερη συλλογή με ρούχα, αξεσουάρ και παπούτσια, η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε εκτεθεί ποτέ. Με πρωτοβουλία που πήρε η Vogue Mexico, σε συνεργασία με το Frida Kahlo Museum, συλλέχθηκαν τα πιο σημαντικά κομμάτια από την γκαρνταρόμπα της ζωγράφου. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 22 Νοεμβρίου του 2013, κατά τη διάρκεια της οποίας το κοινό θα μπορέσει να θαυμάσει 300 προσωπικά αντικείμενα της Κάλο, όπως μερικά από τα φανταχτερά μεξικάνικα φορέματα της, τις μακριές φούστες της και τα εντυπωσιακά αξεσουάρ που φορούσε στο κεφάλι. Ακόμα, στην έκθεση ο θεατής θα μπορέσει να δει για πρώτη φορά τους ορθοπεδικούς κηδεμόνες που φορούσε από μικρή η Κάλο, λόγω του ατυχήματος της. Τέλος, θα υπάρχουν κομμάτια από γνωστούς σχεδιαστές μόδας, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τη ζωή και το έργο της. Το όνομα της έκθεση θα είναι «Appearances Can Be Deceiving: The Dresses of Frida Kahlo» και θα πραγματοποιηθεί στο Frida Kahlo Museum, το οποίο ήταν το σπίτι της ζωγράφου, γνωστό και ως “blue house”.

   

Photos via nbclatino.com