Η μοδα στη μεγαλη οθονη – Μερος 1ο

Διάσημα κινηματογραφικά κοστούμια που έκαναν την εμφάνιση τους στη μεγάλη οθόνη, έγραψαν ιστορία και έμειναν αξέχαστα.

Κείμενο: Σοφία Καραγιάννη

Ο κινηματογράφος αποτελεί αδιάσπαστο κομμάτι της βιομηχανίας της μόδας. Όσο η μόδα επηρεάζει τις ταινίες και τον τρόπο που παρουσιάζονται, τόσο οι ίδιες οι ταινίες συμβάλλουν στον καθορισμό τάσεων και ασκούν μεγάλη επιρροή στο χώρο της μόδας. Τα κοστούμια του κινηματογράφου αποτελούν ένα βασικό κομμάτι για την επιτυχία του έργου, μπορούν να σε ταξιδέψουν, να σε μεταφέρουν σε έναν άλλο κόσμο, σε μία άλλη εποχή. Από μόνα τους έχουν να πουν μια ιστορία. Μια ταινία έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει όχι μόνο ανθρώπους- είδωλα αλλά και fashion icons.

Η Meryl Streep είπε κάποτε: «Σε κάθε ταινία, τα ρούχα αποτελούν τη μισή μάχη για τη δημιουργία ενός χαρακτήρα». Σχεδιαστές, ενδυματολόγοι, σκηνοθέτες και όχι μόνο δουλεύουν σκληρά για μπορέσουν να αποδώσουν στο ρούχο ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα. Πολλά κοστούμια της μεγάλης οθόνης αποτέλεσαν και αποτελούν έμπνευση για το χώρο της μόδας και τους σχεδιαστές.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα, εκατοντάδες κομμάτια έχουν γράψει ιστορία, έχουν ντύσει ήρωες που άφησαν εποχή, έχουν πωληθεί προς αρκετά εκατομμύρια ευρώ.


Τα ρουμπινένια κόκκινα γοβάκια της Ντόροθι, τα οποία χτυπούσε απαλά και ευχόταν να ξυπνήσει στο αγαπημένο της Κάνσας, από τη λατρεμένη ταινία «Ο Μάγος του Οζ» το 1939, αποτελούν ένα από τα πολυτιμότερα και αξιομνημόνευτα κομμάτια στον κινηματογράφο.


Την ίδια χρονιά, η Scarlet O’ Hara ξεριζώνει μία καταπράσινη κουρτίνα και δημιουργεί ένα καταπληκτικό φόρεμα, λίγο πριν συναντήσει τον αγαπημένο της Rhett Butler.


Το 1955 εμφανίζεται η Marilyn Monroe ως ξανθός πειρασμός στην ταινία «7 Χρόνια Φαγούρα», με ένα από τα διασημότερα φορέματα στην ιστορία του κινηματογράφου. Το φόρεμα αυτό πωλήθηκε σε δημοπρασία στο ποσό των 4,6 εκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.


Το πασίγνωστο και υπέρκομψο little black dress του Hubert de Givenchy, που ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο η Audrey Hepburn στην ταινία «Breakfast At Tiffany’s» το 1961, παραμένει ένα από τα «most iconic» φορέματα στην ιστορία του 20ου αιώνα και άσκησε τεράστια επιρροή στην εξέλιξη της μόδας.


Δε νομίζω να υπάρχει κάποιος που δε θαύμασε το εντυπωσιακό σύνολο της Kate Winslet με το υπερμέγεθες καπέλο με το φιόγκο στην ταινία «Titanic» το 1997, τη στιγμή που επιβιβάζεται στο μεγαλύτερο για την εποχή πλοίο, λίγο πριν το παρθενικό του ταξίδι.


Το εντυπωσιακό μπροκάρ φόρεμα της Cate Blanchett στην ταινία  «Elizabeth:The Golden Age» το 2007, αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα κοστουμιού της Χρυσής Εποχής στην Αγγλία. Το συγκεκριμένο, από τη σχεδιάστρια Alexandra Byrne, κέρδισε Όσκαρ καλύτερου κουστουμιού.


Οι αδερφές Κέιτ και Λόρα Μαλέβι δημιούργησαν το αδιαμφισβήτητα υπέροχο κουστούμι μπαλέτου που φόρεσε η Natalie Portman στην ταινία «Black Swan» το 2010. Μία ταινία που εξασφάλισε στη Natalie Portman Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.